dnes je 28.3.2024

Input:

č. 1155/2007 Sb. NSS; Kolaudační řízení: stanovení lhůty pro odstranění závad

č. 1155/2007 Sb. NSS
Kolaudační řízení: stanovení lhůty pro odstranění závad
k § 81 odst. 3, § 82 a § 83 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)*)
Stavební úřad vydá kolaudační rozhodnutí podle § 82 stavebního zákona z roku 1976, pokud se v průběhu kolaudačního řízení nevyskytnou skutečnosti, které by bránily řádnému užívání stavby. Jestliže naopak takové závady shledá, je povinen podle § 81 odst. 3 stavebního zákona z roku 1976 stanovit lhůtu pro jejich odstranění a kolaudační řízení přerušit. Teprve poté, co se tyto závady nepodaří odstranit a stavbu uvést do náležitého stavu, ani není možné situaci řešit vydáním časově omezeného povolení k jejímu předčasnému užívání podle § 83 stavebního zákona z roku 1976, je stavební úřad oprávněn návrh stavebníka na vydání kolaudačního rozhodnutí zamítnout.
(Podle rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem ze dne 19. 4. 2006, čj. 15 Ca 221/2004-39)
Věc: Společnost s ručením omezeným B. proti Krajskému úřadu Ústeckého kraje, za účasti Magistrátu města Mostu, o kolaudační rozhodnutí na část stavby schopné samostatného užívání.

Žalobkyně je stavebníkem obchodního centra. Stavbu postupně po částech dokončuje a má zájem na postupném zprovoznění každé její dokončené části. Magistrát města Mostu (dále jen „stavební úřad“) však s odkazem na § 82 odst. 2 stavebního zákona rozhodnutím ze dne 7. 4. 2004 zamítl její žádost o vydání kolaudační rozhodnutí na část A obchodního centra (část pozemní komunikace zajišťující příjezd k budově obchodního centra) s tím, že je stále využívána pro staveništní dopravu. Odvolání žalobkyně Krajský úřad Ústeckého kraje rozhodnutím ze dne 5. 8. 2004 zamítl.
V žalobě ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem se žalobkyně domáhala zrušení obou uvedených rozhodnutí. Především namítala, že se správní orgány patrně zabývaly celým objektem stavby, nikoli pouze navrženou částí, jakož i fakt, že stavební úřad nevzal v úvahu její žádost o povolení předčasného užívání části komunikace podle § 83 stavebního zákona v případě nevydání kolaudačního rozhodnutí. Žalovaný pak v tomto směru neshledal žádné pochybení, ačkoliv stavební úřad ve svém rozhodnutí neuvedl, proč se žádostí o povolení předčasného užívání nezabýval.
Krajský soud zrušil obě napadená rozhodnutí a věc vrátil žalovanému k dalšímu řízení.
Z odůvodnění:
(...) Z těchto zákonných ustanovení tedy vyplývá, že stavební úřad vydá kolaudační rozhodnutí, pokud se v průběhu kolaudačního řízení nevyskytnou skutečnosti, které by bránily řádnému užívání stavby. Jestliže naopak takové závady shledá, je povinen stanovit lhůtu pro jejich odstranění a kolaudační řízení přerušit. Teprve až tehdy, když se tyto závady nepodaří odstranit a stavbu uvést do
Nahrávám...
Nahrávám...