dnes je 19.4.2024

Input:

č. 2158/2010 Sb. NSS; Místní referendum: soudní přezkum návrhu na vyhlášení místního referenda; stanovení termínu konání místního referenda

č. 2158/2010 Sb. NSS
Místní referendum: soudní přezkum návrhu na vyhlášení místního referenda; stanovení termínu konání místního referenda
k § 91a odst. 1 písm. b) soudního řádu správního ve znění zákona č. 22/2004 Sb.
I. V případě, že se zastupitelstvo obce bez bližšího odůvodnění odchýlí od racionálního návrhu přípravného výboru konat místní referendum souběžně s volbami do zastupitelstev obcí, je soud oprávněn zabývat se návrhem na vyhlášení místního referenda podle § 91a odst. 1 písm. b) s. ř. s., protože místní referendum bylo vyhlášeno pouze formálně, nikoli právně správně.
II. Při poměřování významu vzájemně si konkurujících zájmů (zde co nejvyšší účast v hlasování proti finančním úsporám) je potřeba upřednostnit zájem první, protože zastupitelstvo obce by mělo znát názor co největšího počtu občanů na to, v jaké obci z hlediska urbanistického a stavebního chtějí žít, zvláště když zastupitelstvo obce samo místní referendum vyhlásilo, a muselo tak s náklady na jeho konání počítat.
(Podle usnesení Krajského soudu v Praze ze dne 30. 7. 2010, čj. 44 A 62/2010-19)
Věc: Přípravný výbor pro konání místního referenda proti městu Milovice o vyhlášení místního referenda.

Návrhem doručeným městskému úřadu dne 28. 4. 2010 požádal navrhovatel jménem občanů města Milovice (uvedených v podpisových listinách) o konání místního referenda o otázce: „Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo města Milovice zachovalo současný platný územní plán v části města, a to v areálu letiště Boží Dar, umožňující provoz malého sportovního letiště, stavby pro bydlení, podnikání, sportování a další aktivity?“ Konání místního referenda zdůvodnil nesouhlasem se stavbou elektrárny a podporou projektu Středočeským krajem z důvodů nenapravitelného estetického a přírodního poškození území a znemožnění volnočasových aktivit obyvatel města a celé České republiky z řad příznivců hudebních festivalů, automobilových a motocyklových setkání a závodů, dále z důvodů násilného utnutí téměř stoleté letecké činnosti na letišti, zničení plochy letiště, možnosti lokální ekologické katastrofy zhoršením přirozeného koloběhu vody v přírodě, nemožnosti vytvořit stovky pracovních míst a podvodného nastavení povinnosti občanských příspěvků na tzv. zelenou energii. Místní referendum navrhl uskutečnit v termínu řádných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a to ve dnech 28. 5. 2010 od 14.00 do 22.00 hodin a 29. 5. 2010 od 8.00 do 14.00 hodin, protože tak budou minimalizovány náklady na konání místního referenda, jelikož bude třeba pouze vytisknout hlasovací lístky pro referendum a zajistit administrativu spojenou s provedením hlasování v místním referendu.
Na základě výzvy městského úřadu ze dne 3. 5. 2010 odstranil přípravný výbor dne 31. 5. 2010 nedostatky návrhu a nově formuloval navrženou otázku tak, že z původního textu otázky vypustil slova „provoz malého sportovního letiště“.
Dne 30. 6. 2010 doručil navrhovatel městskému úřadu žádost o nezařazení návrhu do programu jednání zastupitelstva města téhož dne, ale až na příštím řádném zasedání. Současně navrhl změnu původního termínu konání
Nahrávám...
Nahrávám...