dnes je 18.4.2024

Input:

č. 2892/2013 Sb. NSS; Řízení před soudem: ochrana před nezákonným zásahem; lhůta k podání žaloby; Školství: akademická samospráva; mandát člena akademického senátu; převedení akreditace oboru

č. 2892/2013 Sb. NSS
Řízení před soudem: ochrana před nezákonným zásahem; lhůta k podání žaloby
Školství: akademická samospráva; mandát člena akademického senátu; převedení akreditace oboru
k § 82 a § 84 odst. 1 soudního řádu správního
k § 26 odst. 3, § 27 a § 79 odst. 5 písm. b) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění zákonů č. 552/2005 Sb. a č. 110/2009 Sb.
I. Zvolený člen akademického senátu fakulty má právo, jakožto člen tohoto kolektivního orgánu, podílet se po dobu svého funkčního období (§ 26 odst. 3 věta první zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách) na výkonu působnosti akademického senátu (§ 27 téhož zákona). Je-li do takto definovaného veřejného subjektivního práva na pokojný výkon mandátu člena akademického senátu fakulty vysokou školou zasaženo, a tento zásah nemá povahu rozhodnutí, lze se proti tomuto zásahu domáhat ochrany žalobou proti nezákonnému zásahu (§ 82 a násl. s. ř. s.).
II. Oznámení o tom, že potenciálně dojde k nezákonnému zásahu, nemá vliv na běh lhůty pro podání žaloby podle § 84 odst. 1 s. ř. s. Žaloba musí být podána do dvou měsíců ode dne, kdy se žalobce dozvěděl o nezákonném zásahu, nikoli ode dne, kdy se dozví o tom, že k zásahu s určitou mírou pravděpodobnosti dojde.
III. Nedojde-li k převedení personálního, přístrojového a informačního substrátu potřebného k řádné realizaci akreditovaného studijního programu [§ 79 odst. 5 písm. b) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách] z fakulty na vysokou školu či jinou její organizační složku, nelze vůbec hovořit o tom, že došlo k převedení realizace akreditovaného studijního oboru. Za této situace je nutné dosavadní studenty považovat stále za studenty fakulty.
(Podle rozsudku Krajského soudu v Plzni ze dne 27. 2. 2013, čj. 57 A 94/2012-65) *)
Prejudikatura: č. 907/2006 Sb. NSS.
Věc: Tomáš H. proti Západočeské univerzitě v Plzni o ochranu před nezákonným zásahem.

Žalobce se domáhal ochrany proti zásahu žalované spočívajícímu v odepírání možnosti vykonávat funkci člena Akademického senátu Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni (dále jen „AS FPR“). V žalobě popsal, že dne 29. 10. 2012 se konalo zasedání AS FPR. Žalobce na něj nebyl pozván a dozvěděl se o něm náhodou. Přesto se dostavil a snažil se zde vykonávat mandát, který mu právem náleží, vyjadřovat se v rozpravě k jednotlivým bodům a hlasovat. Nic z toho mu však nebylo umožněno s tím, že není senátorem ani studentem Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni a předseda senátu mu vyhrožoval, že ho nechá ze zasedací místnosti vyvést.
Žalobu odůvodnil tím, že byl zvolen členem AS FPR ve volbách konaných v březnu roku 2011, získaného mandátu se ujal a až do zásahu jej řádně vykonával. Dle článku 2 odst. 2 Volebního a jednacího řádu Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni je volební období člena akademického senátu tříleté a začíná 1. 5. po proběhnuvších volbách. Volební období žalobce začalo dne 1. 5. 2011 a tři roky dosud neuplynuly. U žalobce nenastala žádná okolnost, s
Nahrávám...
Nahrávám...